ПЛАТФОРМА

Председнички избори 2017

5 корака ка будућности Србије

1. ДИЈАСПОРА – АКТИВНО УКЉУЧЕЊЕ У РАЗВОЈ СРБИЈЕ
2. ЕКОНОМИЈА – НОВЕ ЕКОНОМСКЕ ЗОНЕ, ПОДРШКА СТУДЕНТИМА, ПОРОДИЦАМА И ПЕНЗИОНЕРИМА
3. ТРАНСПАРЕНТНОСТ – МОДЕРНИЗАЦИЈА И ОДГОВОРНОСТ
4. СВЕТСКИ ИМИЏ – НОВЕ ИНИЦИЈАТИВЕ ЗА УГЛЕДНО ПРЕДСТАВЉАЊЕ У СВЕТУ
5. СПОЉНА ПОЛИТИКА – ПОДРЖАВАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ ИНТЕРЕСА И РЕГИОНАЛНЕ СТАБИЛНОСТИ

ДИЈАСПОРА

1. Водимо реинтеграцију српске дијаспоре са матицом, где би се ангажовали стручњаци из дијаспоре да помогну у реформацији и модернизацији Србије

 • Желимо да оснујемо “Глобални саветодавни одбор дијаспоре” који би имао директну сарадњу са српском владом и кабинетом Председника и предлагао решења који би помогли реформама и развоју свих сегменaта српског друштва и економије.
 • Желимо да оснујемо “Банку дијаспоре - фонд за будућност Србије”, за помоћ студентима, пензионерима, породицама, болницама, предузетницима, економском и сваком другом развоју.
 • Подржавамо увођење електронског гласања за дијаспору чиме би се омогућило ефикасније учешће дијаспоре на изборима у матици, и уз сарадњу са владом Србије установили би начин како би дијаспора била заступљена у Скупштини Србије.
 • Покрећемо иницијативу да се укине 20% ПДВ добротвовним организацијама из дијаспоре које уносе помоћ народу и болницама у Србији јер то одузима упрво од грађана којима је потребна помоћ.

ЕКОНОМИЈА

2. Планирамо отварање нових економских зона које би створиле преко 100,000 нових радних места и довелe виши стандард
 • Кабинет Председника Србије треба да води главну иницијативу промоције економског потенцијала Србије и глобални прилаз инвеститорима из српске дијаспоре и широм света да инвестирају у нове зоне.
 • Тих неколико економских зона са новим регулативним оквиром које привлаче страни и домаћи капитал би имале улогу алтернативних економских решења за будући развој, уместо Европске Уније која са својим преоптерећеним бирократским системом не представља реално решење у овом моменту за Србију.

3. Подржавамо породице путем специјалних пореских олакшања за свако дете

4. Инвестирамо у младе, преко “Фонда дијаспоре за будућност Србије” помажемо победнике студентских такмичења, омогућавамо повезивање кроз спорт, културне размене и налазимо смештај у нашoj дијапори

5. Чувамо наше старије, који су нас очували путем ангажовања доктора из дијаспоре који би долазили у Србију и присуствовали специјалном медицинском програму за помоћ старијим људима који чекају операције, реорганизације болница, и здравствене заштите у складу са светским стандардима

6. Подржавамо производе и индустрије Србије, дајемо специјалну подршку перспективним индустријама, информационој технологији, филмској индустрији, студио продукцији, модној индустрији, као и разним прехранбеним и пољопривредним производима.

7. Тражимо да инвеститори који доћу у Србију помогну грађанима путем уплаћивања у “Фонд за помоћ грађанима”

8. Подржавамо једнаки третман страних инвеститора и домаћих фирми

ТРАНСПАРЕНТНОСТ

9. Подржавамо одговорност и покрећемо комплетну модернизацију Србије путем реформе државне управе, и поједностављивањем електронске администрације која ствара здраве радне односе путем новог транспарентног онлајн система надгледања радног процеса, и запошљавањем искључиво на бази доказаних способности и школовања.

10. Слушамо народ

 • Подржавамо директну демократију која дозвољава народу Србије да директно гласа и изрази своју вољу у вези значајних питања која утичу на будућност државе и националне интересе, као на пример приступање Европској Унији, или улазак у НАТО.
 • Да адекватно разумемо вољу народа битно је да Председник или чланови кабинета присуствују специјалним скуповима “Глас народа” који би се одржавали месечно у сваком граду Србије а такође у градовима широм света где се налази наша дијаспора.

СВЕТСКИ ИМИЏ

11. Желимо да представимо угледни имиџ у свету путем знатног улагања у мултимедијско информисање, филмове и глобалне активности кабинета Председника

 • У циљу подршке угледа у свету и развоја туризма, Београд мора постати пример са кампањом елиминисања графитија и сачувања наслеђа и изгледа града
 • Проширење активности и подршке филмовима и пројектима који представљају позитивни имиџ у свету

СПОЉНА ПОЛИТИКА

12. Подржавамо спољну политику која првенствено заступа националне интересе и баланса између Русије, САД и ЕУ, и промовише регионалну стабилност.

 • Успоставимо већу присутност у Вашингтону, Москви и Бриселу уз већу сарадњу са дијаспором.
 • Председник Србије треба да покрене годишње регионалне конференције које промовишу кооперацију, дијалог и размену идеја и информација. Сматрамо да власт у Сбији мора да одражава вољу српског народа.

13. Ценимо друге, ценимо себе, тиме што поштујемо права мањина али такође желимо да активније подржимо права српског народа ван Србије у региону

14. Не толеришемо угрожавање суверенитета Србије на било који начин

СОЦИЈАЛНЕ ВРЕДНОСТИ

15. Поштујемо традиционалне вредности што подразумева јаку радну етику, поштену пословну праксу, поштовање према породици, приоритет за људски живот и лична одговорност

16. Верујемо у равноправност и слободу мишљења и говора, слободу медија и метода изражавања